27 октомври, 2007

Национален Парк Централен Балкан


Information about Central Balkan National Park in English

Централен Балкан е името на един от трите национални парка в Република България. Той е разположен в средните и най-високи части на Стара планина. Паркът се простира между 500 и 2376 м надморска височина като най-ниската точка е разположена близо до Карлово, а най-високата на връх Ботев. На територията на националния парк са обявени 9 резервата, които покриват обща площ от над 20 000 хектара.

Релефът на Национален парк Централен Балкан е силно разчленен. Високите планински върхове се редуват с дълбоки долини и каньони. В парка е разположена Райчовата дупка, която е най-дълбоката пещера с пропастен характер на територията на България - 377 м. Скални образувания и отвесни каменни масиви заемат над 2000 хектара от територията на парка. Това представлява около 3% от цялата му площ. Сред обектите обявени за скални феномени са Скален мост, Маркова дупка и Калчови камъни. Уникален е районът на Джендемите.В тях на едно място се намират скални образувания, отвесни скални стени и вековни горски масиви. Паркът предлага голямо разнообразие от долини, каньони и ждрела. Някои от най-известните са Теснината на Стара планина, Тъжанското ждрело, долината на река Соколна и други.



Стара планина е планинската верига, разделяща България на две части. Вследствие на това за парка и особено за по-високите части на планината са характерни силните ветровете. В най-горните части на парка често срещани са силните бури. През цялата година температурите са сравнително ниски. Характерна е честата и бърза промяна в метеорологичните условия. Най-променливи в метеорологично отношение са билата на планината на надморска височина от над 1900 м. Връх Ботев e едно от местата, на които са измерени най големи стойности на ветровете и валежите.


От територията на планината извират голям брой от българските реки. От по-големите реки в Северна България от територията на парка извират Вит, Осъм и Росица, а на юг - Тополица, Стряма и Тунджа. На територията на парка се намират някои от най-високите и внушителни водопади в България. Някои от големите водопади в Националния парк са Райското (124,5 м), Карловското (120 м), Видимското (80 м) и Кадемлийското пръскало (72 м). Голяма част от питейната вода в страната извира от територията на парка











Растителният свят в Национален парк Централен Балкан е изключително разнообразен. Установени са близо 2350 вида и подвида растения като от тях около 1900 са видове и подвидове на висшите растения. От тези растения около 220 вида са с лечебни свойства. Могат да се видят 229 вида мъхове и 255 вида гъби. Значителен е броя на ендемичните растителни видове. Видовете с разпространение ограничено в рамките на националния парк са 9. Установени са също и 10 български и 66 балкански ендемични растителни вида. 30 вида са включени в българските списъци на защитените от Закона за защита на природата видове. Могат да се видят 80 вида, които присъстват в Червената книга на България и 9 в Червената книга на Европа. Открити са 10 растителни вида, които са застрашени от изчезване в планетарен мащаб. В световни списъци на защитените растения са включени видовете трансилванска камбанка, звездоцветно шапиче, неразделнолистно шапиче, кернерова метличина, стефчова тлъстига и български скален копър.




Голям е броят на видовете от царство гъби, установени на територията на парка. Открити са около 255 вида гъби, което представлява около 12% от всички видове гъби на територията на Република България. От особено значение са ядливите видове, които представляват интерес и за стопанството. Най-разпространените ядливи видове гъби са манатарките и гъбата пачи крак.











Горски площи покриват над 55% от територията на Национален парк Централен Балкан. Горите с естествен произход са 97% от всички гори в парка. Средната им възраст е над 110 години, а тази на широколистните гори над 120 години.
От особено значение са буковите гори, които са характерни за Стара планина. Средната възраст на буковите гори е 135 години. Тук се опазва най-големия в Европа защитен масив от стари букови гори.







Голямата територия на парка, както и голямото климатично и релефно разнообразие обуславят изключителното разнообразие на животинския свят. В Централен Балкан се опазват 21 световно застрашени вида гръбначни животни. Установени близо 2390 вида и подвида безгръбначни животни - 19, от които, световно застрашени, 6 вида риби (балканска пъстърва, лешанка, главоч, балканска мряна, дъгова пъстърва и сивен), 8 вида земноводни (дъждовник, дългокрака горска жаба, голямата крастава жаба, зелена крастава жаба, жаба дървесница и др.) и 14 вида влечуги ( усойница, живороден гущер, късокрак гущер, кримски гущер, стенен гущер, медянка и др.)















Централен Балкан е едно от последните в Европа места с образци на запазена дива природа, която дава убежище на редки и застрашени животни – вълк, златка, видра (включена в Световната Червена книга), дива котка, трицветен нощник, широкоух прилеп, дългокрил
прилеп, обикновен сънливец, дива коза, царски орел, ливаден дърдавец, белогуш дрозд. Също така паркът е признат от множество орнитологични организации за зона от особено значение за опазването на птичия свят. В парка се срещат 225 вида птици, от които около 125 гнездят на територията на парка. Бозайниците в парка са 59 вида. Всички от установените видове прилепи са обявени за застрашени животински видове в Европа, а осем от тях са застрашени в световен мащаб. Това е най-важната в света защитена територия за полубеловратата мухоловка, южния белогръб кълвач, бехщайновия нощник, лалугера, планинското сляпо куче, както и място със световна значимост за птиците от алпийския биом. Срещат се лисици, зайци, таралежи, стада от диви свине и сърни. Тук се намира и най-голямата популация от кафява мечка, обитаваща защитена територия. Национален парк “Централен Балкан” е от световно значение за царския орел, който също е световно застрашен вид.


В националния парк най-добре е развит пешеходния туризъм. Създадени са множество маршрути и туристически пътеки, а също така 10 маршрута за конен туризъм, както и няколко пътеки създадени специално за велосипедисти. Конния туризъм се практикува усилено през последните години.


Създадени са маршрути с цел наблюдение на специфична флора и фауна, както и на историческите и културни забележителности, разположени на територията на парка. При археологически разкопки в някои части на парка са открити множество предмети свидетелстващи за развититото в миналото тук занаятчийство. Открити са предмети от керамиката, дърворезбата, иконографията и други.






Повече информация за НП Централен Балкан:
- Уикипедия
- Официален сайт на НП Централен Балкан
- http://www.visitcentralbalkan.net/
- “Асоциация на парковете в България”